Få pengar att växa

Att ha alla sina pengar på sparkonto är meningslöst. Inflationen äter upp dem. Bättre att investera och få pengar att växa. Är man duktig kan man få pengar att växa snabbare än man hinner göra slut på dem. Då är man rik.

Hur börjar man?

Enklast är att öppna ett investeringssparkonto på Avanza eller Nordnet som är banker som är fokuserade på att underlätta investeringar.

Vad kan man investera i?

Det finns två investeringar som är lämpliga att börja med:

Aktier är ägarandelar i företag. Priset på aktier styrs av vad investerare är beredda att betala för dem. Framförallt är investerare intresserade av företags framtida avkastning. Att sia om företags framtid är svårt och därför kan priset på aktier skifta våldsamt.
Man tjänar pengar på aktier dels genom att aktien ökar i värde och dels genom utdelning när företaget betalar ut en del av vinsten till ägarna.

Fonder är färdiga buketter med olika aktier och de kan också innehålla andra värdepapper som tex obligationer. Det finns olika typer av fonder:
Aktiva fonder har fondförvaltare som väljer vilka värdepapper som ska ingå i fonden. Det brukar innebära att de aktiva fonderna också har en hög förvaltningsavgift.
Passiva fonder har ingen fondförvaltare som väljer aktier utan de följer istället ett färdigt index. OMXS30 är tex ett index som innehåller de 30 mest värdefulla aktierna på Stockholmsbörsen. Sparar man i en indexfond som följer OMXS30 så äger man alltså aktier i de 30 mest värdefulla företagen i Sverige. Passiva fonder har i regel låg förvaltningsavgift.
ETF är en tredje typ av fond som handlas på börsen. De är ofta mer specialiserade och kan investera i nischer som tex solcellsbolag eller guldpriset.

Vad ska man börja investera i?

Det enkla valet som alla rekommenderar är en global indexfond som innehåller de flesta av världens största företag. Ett exempel är SPP Global Plus A som har ett etiskt och hållbart urval. Avkastningen blir inte hög men det är en trygg bas i portföljen.

För att få högre avkastning kan man komplettera med en mer specialiserad aktiv fond. Man kan tex investera i Tin Ny Teknik som fokuserar på mindre teknikbolag med hög tillväxt. Att äga en aktiv fond påminner om att äga en aktie. Eftersom risken är högre måste man vara mer aktiv och intressera sig. Förvaltare ger ofta intervjuer där man kan få en uppfattning om deras filosofi. Ibland har de även nyhetsbrev och twitter som man kan följa.

80% global indexfond och 20% aktiv fond är en bra start om man är långsiktig. Då har man ett enkelt sparande med bra riskspridning men också en andel med högre risk som kan ge högre avkastning.

Vill man dessutom äga en aktie så rekommenderar många investmentbolag som är företag som i sin tur äger flera andra företag vilket ger bra riskspridning. 5-10% i tex Investor är ett bra komplement till fonderna ovan.

Snabbkurs i aktieanalys

Det viktigaste är att man sätter sig in i företaget bakom aktien. Läs företagets kvartalsrapporter och lyssna till intervjuer med VDn. Förstår man företagets produkter och känner sig säker på att företaget är konkurrenskraftigt och har goda möjligheter att växa så kan det också vara en bra investering.

Innan man investerar bör man leta upp aktien på Börsdata. Där får man en sammanställning av aktiekurs, företagets värde och hur utvecklingen har varit senaste 10 åren. Det som är mest intressant är om omsättning per aktie har en stigande trend de senaste åren. Sedan är också p/e intressant då det är aktiens pris delat med vinst. Desto högre p/e desto högre värdering och därmed också risk. Aktier med hög tillväxt har oftast högt p/e eftersom värderingen baseras framtida större vinst. Men det finns alltid en gräns för hur högt p/e man ska våga acceptera.

Investor som rekommenderas ovan och andra investmentbolag går inte att analysera på samma sätt på Börsdata. Där får man istället bedöma efter vilka innehav investmentbolaget har och aktievärdet i förhållande till innehaven. Se Ibindex.

Vanliga misstag

Alla investerare gör mängder av misstag om och om igen.

  • Vi lär oss inte. För att lyckas med investeringar måste man lära sig av sina egna och andras misstag.
  • Vi rycks med när marknaden eller enskilda aktier går upp och investerar som mest när de står som högst. För att undvika att köpa vid fel tillfälle bör man istället månadspara och köpa kontinuerligt. Marknadens rörelser är omöjliga att förutsäga kortsiktigt men långsiktigt går marknaden alltid upp och sprider man ut köpen blir risken att vi ska råka träffa en tillfällig topp obefintlig.
  • Vi får panik när marknaden går ner och säljer med förlust när den har kraschat. Sälj aldrig för att du är rädd eller tror att marknaden kommer krascha. Även om den skulle krascha så kommer den i sinom tid gå upp igen och det sker oftast snabbare än vad man tror. Risken om du säljer är att du gör förlust och sedan missar hela uppgången. Det bästa är att skapa mål för sitt ägande och sälja när man har nått de målen istället.
  • Vi lyssnar för mycket till andra och investerar utan att själva förstå vad det är vi investerar i. Saknar man en djup övertygelse om att ens investering är rätt riskerar man att få panik och sälja med förlust.
  • Vi jagar snabba klipp och går in stort i enskilda högrisksaktier vilket ofta leder till att vi förlorar allt. Investera aldrig allt i en enda aktie. Sprid risken över flera aktier i olika branscher och olika mognad. Det är mycket lägre risk med 10 aktier istället för 1 och chansen att man ska hitta en vinnare är också större. Fonder är bättre som bas i sparande än aktier för de sprider risken.
  • Vi köper förlorare för att vi tror att det snart kommer vända. Oftast händer det motsatta och aktien fortsätter ned. Köp aldrig aktier för att de ser billiga ut. Investera bara i företag som har en positiv trend.
  • Vi säljer för tidigt vid uppgång för att ta hem vinst och förlorar därmed ännu mer. Utebliven avkastning är också förlust. Sälj aldrig en aktie eller en fond för att den har gått upp mycket. Stora förmögenheter förloras av dem som säljer tidigt i en uppgång för att säkra vinst. Gör ett mål för dig själv när du ska sälja istället.
  • Vi vågar inte investera eftersom marknaden känns dyr eller osäker. Priset på aktier och fonder följer den ekonomiska utvecklingen och ökar därmed hela tiden i pris men du måste våga köpa ändå. De största förmögenheterna går förlorade för de som inte vågar investera alls.

Sammanfattning

Månadsspara och köp varje månad.

Sprid risken mellan olika aktier och fonder. Den bästa riskspridningen är att bara äga en enda global indexfond.

Undvik stora misstag. Läs listan ovan innan varje köp och sälj.

Skapa tydliga mål för ditt sparande. Det kan tex vara att spara ihop till insatsen till en lägenhet.

Sälj inte. Det bästa är att låta investeringar få växa ifred under lång tid.

Var inte orolig om börsen går ner. Fortsätt bara månadsspara. I sinom tid går börsen upp igen och då vill du ha så mycket pengar i marknaden som möjligt.

Lycka till!

Det kommer en fortsättning framöver…

Mer information:

Avanzapodden. Podcast om sparande från Avanza.

Spara smartare med Nordnet. Podcast och Youtubekanal om sparande från Nordnet.

Rika tillsammans. Deras strategi är kanske överdrivet defensiv men de har mycket bra information för småsparare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s