Svanenmärkta fonder

Att en fond är svanenmärkt borde väl innebära att den är bra för miljön. Det finns ett 20-tal svanenmärkta aktiefonder och flera av fondernas innehav är rätt hårresande.

Swedbank Robur Transition Sweden, Skandia Sverige Hållbar, SEB Hållbarhetsfond Sverige, Länsförsäkringar Sverige Aktiv och Carnegie Fonder Tillväxt Sverige har alla Volvo som ett stort innehav. En del av fonderna har tom Volvo som sitt största innehav med 10%.

Volvo tillverkar till 99,7% fordon och motorer som negativt påverkar miljön på mängder av olika sätt och det har de gjort i hundra år. En försvinnande liten försäljning av eldrivna fordon förändrar inte det. Det går knappt att välja ett företag som är eller har varit sämre för miljön i Sverige. Volvo uppvisar heller inga tecken på att fundamentalt vilja ändra sig. Strategin verkar vara att fortsätta sälja så många smutsiga dieselfordon man kan så länge det är tillåtet.

Den här situationen är som om en fond som har för avsikt att motverka cancer skulle ha Philip Morris som sitt största innehav. Det bör nämnas att en del av de svanenmärkta fonderna som CB Save Earth Fund och Handelsbanken Hållbar Energi verkar inte vara miljöovänliga på samma sätt som de ovan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s