Varför investera i Tesla?


Det finns gott om analyser som beskriver hur övervärderat och riskfyllt Tesla är som investering men ändå är det mängder av både institutioner och privatsparare som är dumma nog att investera i företaget. Varför då?

Bakgrund
Alla fordon förväntas bli batteridrivna i nära framtid. Fossila bränslen är ohållbara pga klimatförändringar. Vätgas och biobränslen är för dyra både vad gäller kostnaden för själva drivmedlet och infrastrukturen de kräver.

Teslas VD Elon Musk publicerade 2006 en övergripande plan för Tesla. Följande är ett citat från denna plan:

The overarching purpose of Tesla Motors (and the reason I am funding the company) is to help expedite the move from a mine-and-burn hydrocarbon economy towards a solar electric economy, which I believe to be the primary, but not exclusive, sustainable solution.

Huvudmålet för Tesla är alltså att påskynda övergången från fossilbaserade till förnyelsebara energikällor. Att gå med vinst är inte huvudmålet. Detta påverkar hur Tesla agerar.

Tesla jämfört med Apple och Amazon när företagen hade samma börsvärde:

Den här jämförelsen säger väldigt mycket om hur Tesla bedriver sin verksamhet. Apple och Amazon växte snabbt i den här fasen men Tesla väljer att växa ännu snabbare genom att förlita sig till lån och nyemissioner istället för att låta kassaflödey begränsa expansionstakten.

Fordonstillverkning
Tesla är världsledande när det gäller helt batteridrivna fordon och har de senaste åren haft en snabbt stigande global marknadsandel från 12,5% 2017 till 22,5% 2019. I USA där Tesla fram tills nu har haft sin enda fordonsfabrik var Teslas marknadsandel 78% under 2019.
Tesla öppnade sin andra fordonsfabrik Giga Shanghai under årskiftet. Samtidigt har man påbörjat bygget av tredje fordonsfabriken Giga Berlin och är i färd med att bestämma byggplats för en fjärde fordonsfabrik i södra USA. Det finns ingen annan fordonstillverkare som expanderar produktionskapacitet av batterifordon i samma hastighet. VD Elon Musk sade nyligen att Tesla kommer fortsätta att öka produktionskapaciteten med 50% per år och med tanke på dagens investeringar så är det troligtvis också sant.

Att öka produktionstakten snabbt och introducera nya bilmodeller som innehåller ny teknik och kräver andra produktionssätt är riskfyllt. Tesla Model 3 innehåller en ovanligt stor andel ny teknologi. För att kunna lansera Model 3 tvingades Tesla att bygga en batterifabrik som skulle fördubbla världens totala produktion av litiumbatterier. Under lanseringen av Model 3 fick Tesla utstå mycket kritik för att produktionen inte lyckades möta Teslas egna högt uppsatta produktionsmål men faktum är att Tesla lyckades nå massproduktion på extremt kort tid. Om man jämför Model 3 med andra bilmodeller som har varit komplicerade att sätta i produktion så förstår man vad Tesla har åstadkommit. Det tog tex 10 år för Nissan Leaf att nå samma produktionstakt som Tesla hade efter endast ett halvår med Model 3. Det tog 10 år för Toyota att nå samma produktionstakt med Prius som Tesla hade efter mindre än 2 år. Det finns självklart även exempel på biltillverkare som har ökat produktionen snabbt under ett senare skede när en produkt är etablerad eller bygger på en tidigare bilmodell. Det gör Tesla med Model Y nu.

Batteritillverkning
Den egna batterifabriken Giga Nevada drivs i samarbete med Panasonic. Det fungerar bra men Tesla kräver snabbare expansion och högre vinstmarginal. Tesla har därför utvecklat egna celler och en förenklad produktionsteknik i samarbete med flera olika företag som man sedan också köpt för att få ensamrätt till tekniken. Planer för egen batteriproduktion kommer offentliggöras under andra kvartalet 2020. Ett av huvudmålen med de egna batterierna är att de ska hålla i 160000 mil vilket gör dem lämpade inte bara för personbilar utan även för autonoma taxibilar och lastbilar som körs väsentligt längre sträckor.

Solceller och energilagring
Tesla tillverkar även solceller och energilagring för elnät. Det har hittils varit en mindre del av verksamheten men i takt med batteriproduktionen ökar och soltaket nu är i massproduktion så kan intäkterna öka även där. Trots att sol har varit en liten del av verksamheten så har Teslas sålda solceller hittils producerat 3 ggr så mycket energi som har krävts för att driva alla Teslas sålda elbilar vilket är viktigt för företaget.

Autonomi
Autonomi är huvudanledningen till att investera i Tesla eftersom det är där de största framtida vinsterna förväntas komma. När Tesla Network lanseras kan man likna det vid att Tesla blir ett globalt taxibolag som har ett oändligt antal anställda taxichaufförer som alla jobbar gratis och kör bilar som drivs av billig förnyelsebar el. Inkomsterna från ett sådant nätverk blir snabbt stora.

För att förstå vad som krävs för att uppnå autonomi måste man först förstå de färdigheter som vi människor använder när vi kör bil. Majoriteten av färdigheterna vi använder är ingenting vi lär oss under vår egen livstid utan det vi använder är framförallt nedärvda färdigheter och instinkter som har frammanats av 4 miljarder år av evolution. Att enbart programmera en dator som klarar av att säkert köra i trafik är omöjligt eftersom det skulle ta oändligt lång tid. Enda möjligheten att uppnå full autonomi är att använda artificiell intelligens och oerhörda mängder av data från verkliga trafiksituationer för inlärning eftersom det är 4 miljarder år av evolution som ska efterliknas.

Tesla är det enda företaget som för tillfället utvecklar full autonomi med en strategi som framförallt bygger på artificiell intelligens och kameror. Andra företags strategi förlitar sig mindre till artificiell intelligens och de använder istället lasrar och högupplösta tredimensionella kartor för att navigera. Att skapa och uppdatera högupplösta kartor för hela världen är omöjligt och därför blir andra utvecklares system begränsade till små kontrollerade områden som stadskärnor och större motorvägar.

Tesla har missat mängder av sina delmål för att nå autonomi och VD Elon Musk har under lång tid underskattat vilket tidskrävande problem autonomi är. Men samtidigt har Tesla också gjort mycket rätt. Man anställde tidigt de bästa processordesigners och lät dem ta fram en strömsnål och billig processor som är designad efter Teslas strategi. Man använder inga onödigt dyra sensorer vilket gör att alla bilar som Tesla har tillverkat sedan 2017 är förberedda för att vara självkörande. Det gör att Tesla nu snart har 1 miljon potentiellt självkörande bilar som kan samla in de miljarder kilometer av data som krävs för att uppnå autonomi. Hur lång tid det tar är svårt att sia om. Tesla håller just nu på att göra färdigt en stor omskrivning av mjukvaran som framförallt går ut på att snabba upp träningen som krävs. I bästa fall når Tesla autonomi inom 2 år. I värsta fall tar det 10 år.

Värdering
Ser man till var Tesla är just nu så är dagens värdering för hög. Ser man till var Tesla förväntas vara om 3-4 år så är dagens värdering för låg.

Även om vinst inte är huvudmålet så har det blivit allt viktigare för Tesla att gå med vinst främst för att kunna bevisa att ett företag som säljer batteridrivna fordon faktiskt kan vara lönsamt. VD Elon Musk får inte någon lön för sitt arbete på Tesla utan han får ersättning genom aktier när företaget når vissa mål. För att Elon Musk ska få sin maximala andel aktier krävs det dels att Tesla först når ett börsvärde på 650 miljarder dollar vilket skulle innebära att aktien har gått upp 700% från dagens värdering och dessutom måste företaget ha en omsättning på minst 175 miljarder och EBITDA på 14 miljarder. De prestationsmålen garanterar inte en vinst men de innebär att aktieägare kan förvänta sig god avkastning. Tesla kommer dessutom ha väldigt svårt att nå ett så högt marknadsvärde utan att uppvisa konstant stigande vinst under en lång tid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s