Fastighetsbolag och miljöpåverkan

Det byggs och renoveras mycket i Sverige. Mängden material som det kräver och alla dieseldrivna maskiner innebär att fastighetsbranschens miljöpåverkan är stor.

Boverket har undersökt och så här såg det ut 2016:

Frågan är då om det finns något fastighetsbolag som tar miljöarbete på allvar? Enligt vad jag har läst om de olika fastighetsbolagen så finns det inte det. Castellum framstår genom sina miljömål som det bolag som är minst dåligt men Castellum gör trots det alldeles för lite. Castellum verkar mest intresserade av att nå låg energiförbrukningen i färdigbyggda fastigheter men de allvarligaste problemen med nybyggnationer och renoveringar i Sverige är miljöpåverkan från framställning av material och utsläpp under själva bygget. Det är tydligt att det krävs hårdare lagstiftning för att fastighetsbranschen ska ändra sitt beteende.

Men hur gör man som investerare? Ska man välja det som är minst dåligt? Eller ska man undvika fastighetsbranschen helt och hållet?

Jag har inget bra svar. Men jag vill ha exponering mot fastigheter så jag väljer att ha en mindre position i Castellum trots allt. Skulle Castellum eller något annat fastighetsbolag börja åtgärda sin miljöpåverkan mer seriöst så ökar jag gärna positionen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s