Min portfölj

Min nuvarande portfölj påbörjades december 2017 och vid dagens datum 15 Mars 2020 är den upp 29%. Omxsgi(Stockholmsbörsen inklusive utdelningar) är under samma tidsperiod ner 1.39%. Det är dock inte en helt rättvis jämförelse. Min portfölj består av aktier, aktiefonder och kontanter. Som mest under de dryga två åren har portföljen bestått till 90% av aktier. Under de senaste veckornas nedgång har jag tagit hem en del vinst och nu består portföljen av 30% aktier, 10% aktiefonder och 60% kontanter.

Även om utvecklingen av portföljen varit okej så är jag ändå inte nöjd. Jag har köpt aktier och fonder som inte är miljömässigt eller etiskt hållbara. Dessutom har jag även haft för stora innehav i förhoppningsbolag och ibland råkat lyssna till aktietips från experter vilket aldrig blir bra.

Vad jag är nöjd med är portföljens sammansättning av aktier, fonder och kontanter. Jag har inga räntefonder eller blandfonder då jag anser att kontanter på ett sparkonto är tryggare och mer flexibelt.

Innehav

Detta är inte alla innehav för stunden. Jag listar bara de viktigaste stora innehaven och de jag planerar att öka i under svackan som börsen genomgår nu.

Tesla. Mitt största innehav. Världsledande på elbilar, soltak och energilagring. Ett företag som jag förstår och dessutom tycker det är roligt att följa.
Minesto. Spännande utvecklare inom förnyelsebar energi som nu påbörjar sina första kommersiella installationer.
Tomra. Norskt företag som är världsledande inom återvinning.
Seatwirl. Förhoppningsbolag som vill bygga flytande vindkraftverk.
Proethos. Fond med inriktning på miljövänlig teknik. Har avkastat mycket bra.
SPP Global Plus A, Etisk och koldioxidneutral globalfond.
SPP Tillväxtmarknad Plus A. Etisk och koldioxidneutral tillväxmarknadsfond.

Jag har även en del andra investeringar som inte är miljömässigt hållbara.
Handelsbanken. De tjänar pengar på mig så det känns bra att kunna tjäna pengar på dem med.
Core Ny Teknik. Spännande fond som jag vill äga trots att den har spel och annat.
Investor. Gammal investering för mig som jag planerar sälja framöver.
Xact Högutdelande. Utdelningar tycker många är trevligt men jag kommer nog sälja den med framöver eftersom jag har annat fokus.

Framöver tänker jag fokusera mer på gröna investeringar men jag tänker även fortsätta investera i Handelsbanken och Core Ny Teknik då jag inte anser att de inte har för stor negativ inverkan på miljön och att de är bra investeringar.

Företag som jag är intresserad av

SSAB. Vi behöver koldioxidneutral ståltillverkning och SSAB är ett av företagen som är närmast att åstadkomma det men det går alldeles för långsamt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s